Thursday 14 February 2013

KELEBIHAN SUSU KAMBING


Khasiat Susu Kambing:

Kaya dengan vitamin A,B1,B2,B6,B12,C,D,E, Panthothemic Asid, Kalsium, Folic Asid, Fiboflavin, Niacin, Biotin, Folasi, Sodium, Potasium, Magnesium, Phospores, Ph Non Organic, Cholorine Citrate, Choline, Inosital dan marine collagen.



Kelebihan Susu Kambing Berkolagen:

Mencerah, mencantikkan dan, meremajakan kulit wajah dan tubuh. Membantu merawat dan mengurangkan jeragat dan jerawat di wajah. Memberi kecergasan pada minda dan meningkatkan metabolisme tubuh (boleh untuk menurunkan berat badan), Membantu menyembuhkan penyakit demam kuning, Memulihkan tenaga batin, Membantu mengawal penyakit gastrik dan ulser perut, Membantu merawat penyakit kulit, Membantu mengawal dan merawat penyakit lelah. Membantu mengurangkan simpton sakit gout. Dapat mencegah dan merawat kencing manis. Minum susu kambing adalah sunnah nabi dan merupakan minuman para anbiya.

Penuaan merosakkan kolagen dan seterusnya merosakkan kulit. Kolagen membentuk 70% daripada lapisan dermis kulit. Ia adalah bahan utama dalam kulit, tulang, rawan dan pelbagai tisu penghubung di dalam badan kita. Kolagen membantu pertumbuhan semula kulit baru serta mengekalkan kelembutan kulit. Di dalam sendi rawan, ia berfungsi sebagai kusyen untuk mengurangkan bebanan terhadap sistem struktur badan terutama pada pinggul, sendi dan lutut.

Kajian Susu Kambing:

Kajian yang dilakukan mendapati susu kambing dapat membantu merawat dan mencegah penyakit-penyakit seperti:-

Demam Kuning (Jaundice)
Gastrik
Migrain
Masalah darah tinggi
Masalah penyakit kulit
Insomnia (sukar tidur)
Senggugut
Lelah (asma)
Buah pinggang
Lemah Tulang (Osteoporosis)
Ekzema
Hepatitis A
Ulcer Perut
Pucat (Anaemia)
Penyakit Batuk Kering
Pemulihan selepas pembedahan
Alah kepada susu lembu
Perawatan kulit
Memulihkan tenaga batin
Membantu pembinaan darah dan tisu
Membantu pembentukan tulang dan gigi
Memberi tenaga Ibu mengandung/menyusu anak
Tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak
Menambahkan selera makan kanak-kanak
Sakit lemah jantung di peringkat awal
Penyakit berkaitan jantung, limpa & hati
Sakit sendi dan buah pinggang
Menguatkan sistem imunisasi paru-paru
Bersifat anti-arthritis (inflamasi sendi)
Menyeimbangkan kandungan gula dalam darah
Meningkatkan daya ingatan, kepekaan & penumpuan diri

No comments:

Post a Comment